VISA och Mastercard – vad är skillnaden?

Visa och mastercard kreditkortNär det kommer till skillnaden mellan VISA och Mastercard så är den så minimal att man knappast behöver nämna den. Som du säkert vet så är det vanligt med båda korten och många av oss har båda varianterna. Det finns en anledning till det och det är för att de är lika bra. Det är på riktig detaljnivå man kan se små skillnader, men de är för små för att man ska bry sig om dem.

Om du tar dig en titt i din bekantskapskrets är det troligtvis på det viset att du kommer att upptäcka att det är ungefär hälften av dem som använder det ena kortet medan andra halvan använder sig av det andra.

Fungerar VISA och Mastercard lika bra?

Båda korten fungerar lika bra. Det som kan vara en skillnad är att VISA kan krångla en aning när man befinner sig i mindre utvecklade länder. På den punkten vinner alltså Mastercard.

Mastercard vinner också sett till växlingskurs, men det är en sådan liten skillnad att den hamnar långt under 1% – detta gör att det knappast är värt att omnämnas. Du kommer inte förlora på att välja det ena före det andra. Oavsett vilket av dessa kort det blir som ligger i din plånbok så kommer du att ha ett bra kort.

Vad är Mastercard kreditkort?

Mastercard har sitt huvudkontor i New York och det grundades år 1966. I Sverige är Mastercard populärt och både SEB och Swedbank använder sig av dem. Både VISA och Mastercard är stora i Sverige och då det i princip inte finns några som helst skillnader mellan dessa två kort så är det egentligen oviktigt vilket man har.

Det finns många bra kreditkortsföretag som använder just Mastercard, så det är inte bara stora svenska banker. Alla företag som kopplas till deras betalnätverk är Mastercard.

Hur fungerar Mastercard kreditkort?

Mastercard kan vara både kreditkort, betalkort och bankkort – det beror helt enkelt på vilket företag det är som ligger bakom. När ett företag samarbetar med Mastercard så får de ha deras logga på kortet, så bara för att exempelvis en kompis har ett kreditkort från Mastercard betyder inte det att ditt Mastercard är ett kreditkort.

Vad är Visa kreditkort?

VISA Inc. är ett företag vars huvudkontor finns i Kalifornien. Så mycket som över 100 miljarder transaktioner görs årligen och detta till ett värde av 55 trillioner kronor. I Sverige finns det en stor mängd olika företag som använder sig av just VISA, så det är inte konstigt att man tycker att man ser det överallt.

VISA kort är kopplade till deras betalnätverk och innefattar alla bankkort, betalkort och kreditkort som använder sig av detta samt deras varumärke. Man kan få VISA både som privatperson och som företag. Dessutom är det på det viset att olika kreditinstitut kan använda sig av VISA som betalningssätt.

Ett VISA-kort kommer i många olika former och då de inte har några egna kort så är det deras samarbetspartners som tar upp största ytan av kortet medan ”VISA” vanligtvis finns att läsa längst ner i ett hörn.

Hur fungerar Visa kreditkort?

Det företag, kreditföretag, eller den bank, som väljer att använda sig av VISA får själva avgöra regler och villkor. Det är av denna anledning det är skillnader när det kommer både till avgifter och andra saker.

Beroende av varifrån man har sitt VISA så är det olika typer av fokus. Ett företag som använder detta kort ger naturligtvis sina kunder förmåner som är kopplat just till dem. Vare sig det är reserelaterat, bensinrelaterat eller om det är något annat som gäller.