Vanliga problem med kreditkort

Att hamna i ekonomisk knipa är inte ovanligt, det kan hända alla någon gång i livet. Ofta kan man lösa det relativt enkelt, men det blir svårare om man har exempelvis en kreditkortsskuld att betala av på.

Problem med kreditkort hamnar man i då skulden för kreditkortet, eller kreditkorten, blir för stor. Kan man inte betala sin skuld snabbt så får man vara beredd på att det kommer att läggas till en massa extra ränta.

Skulden blir väldigt mycket högre om man inte kan betala snabbt än om man kan betala av skulden inom loppet av den period som är räntefri. Detta säger sig självt, men man kan ändå hamna i en sådan situation.

Vanliga problem med kreditkort

Teckna ett privatlån och samla krediter

En sak man kan göra om man har stora kreditskulder är att samla dem och ansöka om ett privatlån. Detta gör att man får en lägre ränta. Det är alltid lägre ränta med privatlån än vad det är när det kommer till räntan på kreditkort, så det är alltid en bra idé.

Att teckna ett privatlån handlar oftast om ett större lånebelopp som är tänkt att betalas tillbaka över flera år. När det kommer till kreditkort är det istället på det viset att det brukar handla om lägre summor som ska betalas tillbaka inom någon månad eller då.

Är det så att kreditkortsskulden blir för hög kan man därför kolla upp hur det ser ut med möjligheterna att istället ta ett privatlån. Med detta lån kan man sedan finansiera sin kreditkorts skuld och därmed få lägre ränta. Detta innebär i långa loppet att man slipper betala onödigt höga räntor.

Avbetalningsplan och budget

Om du har lite smålån här och där och om du har just skulder på kreditkort så är det väldigt viktigt att du sitter ner och går igenom din ekonomi. Sätt dig ner och ta kontroll över alla lån och skulder du har för att sedan försöka göra upp en avbetalningsplan.

Det behöver inte ta någon längre tid, det enda du behöver göra är att samla alla dina lån och krediter på ett papper. Först och främst är det bra att få svart på vitt hur stora skulder man har och sedan är det bra att se efter hur mycket av skulderna man kommer att kunna betala tillbaka varje månad.

Gör en budget över hur mycket du kommer att kunna betala tillbaka varje månad. Här gäller det att inte vara för ”positiv” i den bemärkelsen att man överdriver sin förmåga att kunna betala tillbaka på sina lån och krediter. Det är bättre att räkna en aning lågt så att man istället kan bli positivt överraskad och se att man kanske till och med kan betala tillbaka mer än man trott.

Hur undviker jag problem med kreditkort?

Först och främst är det viktigt att komma ihåg att anpassa krediten till din ekonomi. Det är inte farligt med kreditkort om man vet vad man gör. Det är när man låter det hela gå över gränsen som det blir en negativ spiral som kan vara svår att få stopp på.

I de fall du har möjlighet att betala av kredit snabbt ska du göra det. Det är inte smart att välja delbetalning på alla krediter, utan det är klokt att använda det främst de gånger det handlar om större köp.

Då delbetalning medför ränta så får man alltid betala mer än själva inköpet. Detta är i de flesta fall helt okej, men då krävs det att det inte blir alltför lång betalningstid som väljs. Kolla alltid hur det ser ut med räntefria månader och jämför de olika kreditkorten. Det finns oftast ett kreditkort som passar ens ekonomiska situation bättre än andra.