Vad är effektiv ränta på kreditkort?

Det finns en stor mängd saker att hålla reda på när det kommer till kreditkort. Vare sig det handlar om att se efter vilket kort som passar ens livsstil bäst gällande exempelvis bonusar och rabatter, eller om det handlar om årsavgift, möjligheter till betalningsfria månader eller något annat, så måste man ha koll innan man beslutar sig för vilket kreditkort man ska använda sig av.

Det bästa är att sitta ner och göra en jämförelse av kreditkort på egen hand. På så sätt är det lätt att hitta fördelar och nackdelar med de kreditkort som finns på marknaden idag. Blir det ett kreditkort med resor som tema och fokus? Blir det ett kreditkort med tema och fokus bensin? Något helt annat? Det vet bara du.

Utöver det som nämns ovan är det också så att det är viktigt att man ser efter hur det förhåller sig med ränta på kreditkortet. Det ser väldigt olika ut, så detta är en av de viktigaste sakerna att ha koll på. Häng med oss nedan för att få all den info som behövs.

Ränta – vad är det?

Ränta är enkelt uttryckt den summa man betalar för att man lånar någon annans pengar, i detta fall, bankens pengar, eller kreditföretagets pengar. De flesta av er vet säkert att det är på det viset att ränta räknas i procent och det ser väldigt olika ut hur hög ränta det är hos olika banker, kreditgivare och långivare.

Man ska satsa på ett kreditkort med så låg ränta som möjligt, då det innebär mindre hög kostnad för en själv. Ofta är det så att räntan blir högre ju högre ”chanstagning” en kreditgivare tar. Detta kan man enkelt se på exempelvis snabblån där man kan få ett lån, men då till en ganska hög ränta, även om man inte har den säkerhet som brukar krävas av en vanlig bank vid ett lån.

Så, ränta är alltså den extra avgift som läggs på toppen av ditt kreditbelopp. Det är den summa du accepterar att betala för att du ges möjligheten att ”låna” pengar genom att du använder dig av ett kreditkort.

Effektiv ränta – vad är det?

Vad är effektiv ränta?

Effektiv ränta är alla räntor och avgifter ett kreditkort har sammanräknade. Man kan säga att det är som ett jämförelsepris av olika typer av kreditkort – ett sätt att göra det enklare för dig att veta vilket kreditkort som är bäst just för dig, helt enkelt.

Det är på det viset att effektiv ränta inte är samma sak som ränta utan i den effektiva räntan ingår även aviavgifter, kortavgifter, uppläggningsavgifter, delbetalningsavgifter och så vidare.

Vissa kreditkort har betydligt högre effektiv ränta än vad andra har, så det är viktigt att alltid kolla upp inte bara hur hög räntan är, utan att även se till att ha full koll på alla andra avgifter som läggs till. På så vis slipper man garanterat att få en chock när det är dags att börja betala av krediten.

Hur få låg ränta?

Ju snabbare man är på att betala tillbaka det man köper med sitt kreditkort, desto mindre ränta behöver man betala. Om du väljer att delbetala så kommer betalningen att hänga efter dig under en längre tid medan det istället är på det viset att du slipper betala extra avgifter och ränta om du betalar av din kredit snabbt.

Om du vet med dig att du kommer vilja delbetala är det klokt att se efter vilket kreditkort som har lägst effektiv ränta då det kommer att påverka dig i högre grad om du delbetalar än om du betalar av din kredit snabbt.