Vad är kreditkort?

Ett kreditkort är, precis som det låter, ett kort med kredit. Hur hög kredit man får beror på ett flertal olika saker, men främst är det din kreditvärdighet som spelar in när det kommer till hur hög kredit du får.

Varje gång du ansöker om ett kreditkort så kollas din kredithistoria och kreditvärdighet. Detta görs helt enkelt för att kortutgivaren ska kunna avgöra om ditt kreditbetyg är tillräckligt högt för att din ansökan ska gå igenom.

Ett kreditkort skiljer sig från ett vanligt kort på det viset att pengarna inte dras direkt när man betalar med kreditkort. Detta gör att det är bra att ha med sig på exempelvis långa resor om något oplanerat skulle hända. Det är också bra att ha ett kreditkort i vardagen om man har det lite tomt i plånboken innan lön, eller liknande.

Varför ha kreditkort?

Som vi var inne på ovan är det bra att ha ett kreditkort då det ger en extra trygghet om det är så att det gapar tomt på kontot när man behöver pengar. Det är ett enkelt sätt att betala för sig och är man smart så betalar man såklart den summa man köpt saker för så fort det kommer in nya pengar på kontot.

När det handlar om mindre summor blir det framförallt en billig kredit och det kan naturligtvis vara välkommet i vissa fall. Det krävs dock att man betalar tillbaka inom en månad, eller några månader, om det ska förbli en billig kredit. Drar man ut på det så blir det genast olönsamt, vilket innebär att det blir onödigt dyrt.

Det skiljer sig lite åt beroende av vilket kreditkort man har när det kommer till återbetalning. Kolla alltid upp hur det ser ut så att du kan jämföra ränta med mera. Detta är av stor vikt. Det finns många kreditkort att välja mellan av en anledning, så jämför tills du hittar det som passar dig, din ekonomiska situation och din livsstil bäst.

Vilket kort ska man ha?

Olika kreditkort skiljer sig åt och de kreditkort som finns har olika fördelar och nackdelar som du kan se nedan. Välj det som passar dig bäst utifrån hur du tänkt använda det. Behöver du ett kort när du är ute och reser så välj ett kort med bra reseförsäkringar och bonuspoäng när du bokar resor. Gillar du att shoppa så välj ett bra kort med bonuspoäng på shopping. Tankar du mycket så kan ett bra bensinkort vara att föredra då du får bonus när du tankar.

Har du tänkt utnyttja krediten på kortet är räntan du betalar varje månad en viktig detalj. Likaså kan den avgiftsfria kredittiden vara viktig och den varierar vanligtvis mellan 30-60 dagar.

Vad krävs för att få kreditkort?

Hur får man kreditkort kanske du undrar och det varierar från kort till kort men gemensamt för alla är att man inte får ha några betalningsanmärkningar. Något som skiljer mellan olika kort är hur gammal man måste vara. Alla har en lägsta ålder på 18 år men för vissa måste man vara äldre och ålderskraven kan vara 20 år och 23 år för något kort.  Även kraven på inkomst varierar så man får läsa igenom villkoren innan man ansöker om ett kort.

Hur fungerar kreditkort?

Varje köp med kredit är ett lån från det kreditföretag ditt kort kommer från och den faktura du får av banken är på den summa som du handlat för. Om du väljer att betala fakturan direkt, istället för att välja delbetalning, så betalar du inget extra. Det är alltså egentligen inte något dåligt eller ”farligt” för ekonomin att använda sig av kreditkort. Det enda som krävs för att det ska vara en bra deal för dig som privatperson är att du inte drar ut på betalningen längre än nödvändigt.

Hur betalar man med kreditkort?

Man betalar på samma sätt som när man har ett vanligt kontokort. Den enda skillnaden är att pengarna dras från kontot vid ett senare tillfälle än själva köptillfället. Köpet betalas av den bank du fått kreditkortet från vid köptillfället och sedan betalar du köpet till banken. Man kan säga att du betalar för dina kreditköp i ”andra hand”.

Fördelar med kreditkort

En stor fördel är att alla inköp inom en månad samlas på en faktura. Sedan får man själv bestämma om man vill betala tillbaka hela summan, eller om man vill delbetala. En ränta tillkommer när man väljer att delbetala och det är denna summa man bör ha koll på och den är detta man ska ta med i beräkningen när man gör jämförelser mellan olika kreditkort.

Det är också positivt att det är en lättillgänglig kredit och att krediten ligger kvar så länge du inte använder alla pengarna du beviljats kredit för. På detta sätt har du en slant som tryggt ligger och väntar om bilen går sönder eller dylikt.

Att de flesta kreditkort har bonusar och rabatter är också det väldigt positivt – det är aldrig fel med lite uppskattning av detta slag! Man kan få både pengaåterbäring, möjlighet att använda bonus för att köpa flygbiljetter med mera.

Det finns även många olika försäkringar man får med bra kreditkort och dessutom är det på det viset att det finns många att välja mellan. Man kan därför ganska lätt hitta kreditkort som passar ens egna preferenser bra.

Nackdelar med kreditkort

En nackdel är att man kanske drar ut på betalningen och väljer att delbetala istället för att betala allting på en gång. Detta kan skapa väldigt höga kostnader där ett köp kostar betydligt mer än i slutändan än vad det gjorde vid köptillfället.

Om man är ekonomisk och tänker efter innan man använder ett kreditkort så finns det inga nackdelar, men om man inte tänker sig för och gör impulsköp som man egentligen inte har råd med så kan det ställa till det för ekonomin. Detta är naturligtvis en av de stora nackdelarna.

Räknar du med att tjäna samma summa månad efter månad? Räknar du inte in eventuell sjukdom, eller eventuella stora utgifter som kan rubba balansen? Då är det inte särskilt bra med en kredit som väntar på att betalas. Räkna in lite extra utgifter när du beräknar din ekonomi. Det är alltid bättre att ligga lite på plus istället för att ligga på minus.