Kreditkort och säkerhet

Att känna sig trygg och säker när man använder sig av ett kreditkort är naturligtvis väldigt viktigt. Om man inte känner sig säker vid användning så blir man onödigt begränsad och det går ju helt emot ett kreditkorts funktion.

Det finns lite olika saker att tänka på när det kommer till kreditkort, så häng med oss nedan för att få all den information du behöver för att ta reda på hur det funkar med kreditkort och säkerhet.

Kreditkort är säkra att använda, men…

Trots att det är på det viset att kreditkort är ett av de säkraste betalsätten så ska du inte överskatta detta genom att slarva vid användning. Om du alltid ser till att vara lite på din vakt när du använder ditt kort, eller dina kort, så är du på den säkra sidan.

Det finns många olika sätt att vara försiktig på och man ska gärna tänka på att göra det till en vana. Vad det än handlar om med kreditkortet ska man kunna känna att man gjort alt som är möjligt vad gäller säkerheten efter varje användning.

Ta för vana att inte visa din kod. Var också noga med att inte visa ditt kort för utomstående då det är lätt för vissa att lägga ett kortnummer på minnet.

Begränsa kortets användningsområde på nätet

 Om det är så att någon får tag i ditt kort så kan denna person handla på nätet hur enkelt som helst. Personen har då både kortnummer och CVV-kod, vilket är det enda som behövs för att kunna göra ett köp.

Man kan spärra de flesta kort för köp över nätet och det är klokt att göra just det. Man kan sedan ta bort spärrningen varje gång man själv ska handla. Kom ihåg att spärra det på nytt efter användning!

CVV kod – en viktig del av säkerheten

CVV-koden är den kod som är på baksidan av kortet och det är den koden som kallas för ”säkerhetskod”. Den måste man ha med för att kunna göra ett köp på nätet. Om det av någon anledning inte finns en tydlig sådan så blir det genast svårt att handla, även om man har kortnumret.

Man kan göra som så att man skrapar bort CVV-koden på sitt kort och skriver upp den någonstans. Gör man det så kan man känna sig mer säker vad gäller bedrägerier och internetshopping.

Kontollera alltid dina köp och uttag noga

En annan sak som är viktigt att komma ihåg när det kommer till kreditkort är att man ska vara vaken vad gäller köp och uttag. Har man koll på dem så har man också koll på eventuella oegentligheter.

Ett lite köp här och ett litet köp där blir snabbt till något mycket större så man kan råka illa ut om man inte har koll på sina utgifter.

Hur spärrar jag mitt kreditkort?

Du ska alltid se till så att du har bra kunskap om hur du spärrar ditt kreditkort,

Oavsett vad för typ av kort det handlar om. När man har koll på hur man ska gå tillväga så är det snabbt fixat.

Om man blir villrådig direkt när man blivit bestulen, eller direkt efter att man tappat bort sitt kort, så slösar man onödigt mycket tid på det. Vet man istället direkt vilket nummer man ska ringa för att spärra sitt kort så går det på ett kick.

Ta för vana att alltid kolla upp den här typen av information så fort du får ett nytt kreditkort. Då vet du från början vad som gäller och då kan du lättare komma ihåg det.