Kan man få kreditkort utan inkomst?

Att få ett kreditkort utan inkomst är inte så enkelt. När det kommer till att få ett kreditkort, eller ett lån, så är det på det viset att bankerna och kreditgivarna ställer vissa krav för att man ska få igenom ett lån eller en kreditansökan.

Ofta är det så att det krävs att man har en stadig inkomst, men det måste inte tvunget vara en fast anställning. Det är vanligt att det krävs att man har fast anställning när det kommer till lån från de stora ”vanliga” bankerna.

Om man ansöker om ett lån, eller en kredit, från mindre traditionella banker så kan man få igenom ett lån även om man exempelvis frilansar, studerar, har a-kassa eller liknande.

Om kreditkort utan inkomst

Kreditgräns

Beroende av din inkomst så hamnar din kreditgräns på ett mer eller mindre högt belopp. Om du har en lägre inkomst kan du alltså få kredit och ett kreditkort att använda, men det kanske inte blir en särskilt hög kredit.

Vad som är ”högt” i relation till en kredit är naturligtvis individuellt. Där en person anser en kreditgräns vara hög kan en annan person se det som en låg summa. Detta är något man avgör själv och det är bara du som kan veta vad som är en bra kredit för just dig och din ekonomi.

Exempelvis kan 10 000 kronor anses vara högt för en person med låg inkomst medan samma summa kan te sig väldigt låg för samma person några år senare. Allting har att göra med befintlig ekonomisk situation.

Kreditprövning

När man ansöker om en kredit eller ett lån så görs en kreditprövning. Det sker alltid, så det är inte något som en kreditgivare kan strunta i. Detta innebär att du får vara förberedd på att en sådan kommer att göras oavsett vad det är för typ av kreditgivare du ansöker om kredit hos.

Om du vet med dig att du har dålig kreditvärdighet så kan det vara klokt att välja en kreditgivare som ställer lägre krav. Detta är möjligt idag eftersom det finns så många olika kreditgivare att välja mellan idag.

En kreditprövning går till som så att din ekonomi kollas upp samtidigt som man kollar om du har betalningsanmärkningar, om det tagits många kreditupplysningar på dig etcetera.

Man kan alltså på egen hand ha ganska bra koll på sin kreditvärdighet då man vet vad man har för inkomst, om man har betalningsanmärkningar samt hur många kreditupplysningar som bör ha gjorts på en under den närmaste tiden.

Kan du betala tillbaka?

När du ansöker om kredit är det viktigt att veta om du kommer att kunna betala tillbaka utan problem. För att snabbt ta reda på det är det bara att kolla upp hur stort belopp som ska betalas tillbaka och när.

Om du väljer att betala tillbaka snabbt så att du slipper den ränta som läggs på vid delbetalning så är en ansökan om kredit inte en dålig sak. Det är främst om man väljer delbetalning som det kan bli komplicerat med återbetalning.

Anledningen till att man väljer att delbetala handlar om hur den ekonomiska situationen ser ut. Kanske är det så att du är osäker på hur din ekonomi kommer att se ut den närmaste tiden? Då är det viktigt att dina andra utgifter inte är så stora. I sådana fall kommer du att kunna betala tillbaka din kredit enkelt.

Om ekonomin redan är ansträngd och du väljer att ansöka om kredit kan det leda till att det blir en direkt dålig affär för dig. Tänk igenom det noga så att du inte försätter dig i en ekonomisk knipa.